Colegiului Naţional „Unirea” în Timp şi Timpuri... La 10 ani de Colegiu Naţional, absolvenţii noştri îşi întorc gândul înspre şcoala care le-a deschis drumuri. „Nebănuitele trepte” au fost străbătute cu încrederea celor care ştiau că vor reuşi. Şi au reuşit! Felicitări şi preţuirea noastră!
Hello, hello... Vă întâmpin cu acelaşi salut pe care l-a auzit de atâtea ori în cei patru ani petrecuţi la Unirea. Mă numesc Oana Ariana Batori şi sunt absolventă a promoţiei din 2004... a promoţiei de UNIRIŞTI din 2004. Acum şase ani, acum şase ani am spus „Good Bye” clasei a XII-a E şi dnei diriginte Ileana Aftenie, profesorilor dragi şi colegilor. Acum şase ani am spus "Good Bye" şi Tîrgu Mureşului pentru că următorii patru ani i-am petrecut la Cluj, unde am absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerii, la specializarea Finanţe Bănci. În scurt timp, însă, a fost timpul pentru un nou „Good Bye” poate de data asta mai mare pentru că acum doi ani am venit în Statele Unite ale Americii pentru a face un masterat. Acum locuiesc aproape de Chicago, în curând voi finaliza MBA-ul, lucrez ca asistent universitar şi fac cercetare pe pieţele financiare. Însă, nu am uitat că Ianuarie este o lună de sărbătoare la Unirea, aşa că aş dori să vă urez „La mulţi ani!”, e timpul acum pentru un mare HELLO pentru profesorii de acolo şi pentru colegii mei, vă îmbrăţişez cu drag de la Chicago şi promit să îmi iau locul în ultima bancă la întâlnirea de 10 ani. La mulţi ani! UNIREA, îmbrăţişări de peste ocean.
Vreau să mulţumesc, mai întâi, pentru şansele oferite de Colegiul Naţional „Unirea”, prin oamenii care au fost acolo pentru noi!.... Sunt student la Universitatea din Glasgow, Marea Britanie, la Ştiinţe economice şi politice, universitate care se află între primele din Marea Britanie, Europa şi chiar din lume, o universitate care datează din 1451 şi care impresionează în primul rând prin calitatea oamenilor care vin în faţa ta. Sunt preşedintele ales al facultăţii, (10.000 de studenţi), şi preşedinte fondator al Asociaţiei Studenţilor Români de la Universitatea din Glasgow. Din nou, gândul meu de mulţumire şi recunoştinţă, profesorilor de la Colegiul Naţional „Unirea”, pentru tot ceea ce mi-au oferit în anii formării mele. Aş avea un cuvânt de mulţumire pentru fiecare cadru didactic, dar şi pentru ceilalţi oameni cu care am intrat în contact, pentru că fiecare, într-un fel sau altul, m-au influenţat. Uniriştilor le urez acum, la 10 ani de Colegiu, să folosească toate şansele care li se oferă, să „profite” de toţi profesorii pe care îi au, să înveţe cât mai mult de la fiecare dintre ei, să fie activi şi deschişi la nou şi să înţeleagă că nu notele sau diploma cea de toate zilele contează, ci ceea ce eşti şi vei deveni! Cu drag Răzvan Balaban.
La sfârşitul clasei a XII-a mi-am amintit citatul lui Albert Camus: „Lupta însăşi către înălţimi ajunge pentru a umple un suflet de om” şi le-am urat tuturor colegilor ca peste zece ani să ne întâlnim cu sufletele pline. La Colegiul Naţional „Unirea” am descoperit nenumărate resurse pentru a-mi umple mintea şi sufletul! Colegi şi prieteni, cadre didactice, activităţi curriculare şi extra-curriculare, sprijin pentru performanţă în orice domeniu... toate acestea au fost lângă noi şi pentru noi în cei patru ani de liceu, pentru a ne deschide drumuri... Drumul meu m-a adus la University of Exeter, în sud-vestul Angliei, fiind studentă în primul an la profilul de Ştiinţe politice şi limba franceză (Politics and French). În aceste zile de sărbătoare aş vrea să le mulţumesc tuturor uniriştilor, elevi şi profesori, care m-au ajutat să îmi croiesc drumul către Exeter şi să înţeleg că: „It matters not how strait the gate, How charged with punishments the scroll, I am the master of my fate, I am the captain of my soul” (William Henley, Invictus) Mulţumesc „Unirea” pentru că m-ai învăţat cum să fiu artizanul propriului meu viitor! La mulţi ani, să ne trăieşti!
Ce a însemnat Colegiul Naţional „Unirea” pentru mine? Un nou început, un mănunchi de speranţe, de dorinţe şi ambitii... Mi-am facut o famile acolo, pe care, în suflet, n-o voi părăsi-o niciodată. Pentru mine „Unirea” a fost mai mult decat o punte de trecere de la copilărie la maturitate; a fost o şansă. La 3000 de km distanţă, studiez Geologia cu specialitate în Ştiinta Petrolului, la Imperial College London. Ştiu de unde am plecat şi „Unirea” mi-a dovedit că sub munca continuă pentru reuşită, întotdeauna va rămâne satisfacţia. Vă doresc şi vouă să simţiţi asta! Vă doresc succes şi ştiu ce înseamnă să ai nemaipomenita şansă de a studia la un liceu precum Colegiul Naţional „Unirea”.
„Unirea” a fost cea mai bună alegere pe care am putut să o fac. Aici m-am regăsit în profilul liceanului dintotdeauna. Aici „am învăţat cum să învăţ”. „Unirea” m-a format, în primul rând, ca om. Şi mi-a arătat că pentru a fi un profesionist desăvârşit trebuie să îti propui ţeluri înalte şi că nu ajunge doar să fii inteligent, trebuie să fii şi foarte serios . Prin activităţile şi concursurile în care am fost antrenată, aici am îneţes cât de important este să socializezi. „Unirea” mi-a format si spiritul de adevărată competiţie. Cred că cel mai important lucru pe care l-am învăţat la Colegiul Naţional „Unirea” e faptul că m-a format ca viitor student, ajutându-mă să înţeleg că nu e de ajuns să memorezi anumite lucruri doar pentru a atinge un ţel imediat (o notă bună), ci trebuie în primul rând să înţelegi, să îti formezi propria ta gândire şi logică pentru a atinge scopuri pe termen lung. "Lecţiile" primite la „Unirea” m-au ajutat enorm şi sunt recunoscătoare pentru asta! Vreau să transmit liceenilor din „Unirea” să preţuiască aceşti ani, pentru că îşi vor da seama mai târziu că sunt de neînlocuit şi i-aş îndruma să nu se plângă pentru cât au de învăţat, pentru că atunci când au ales „Unirea”, au ales cel mai înalt nivel de pregătire, iar în viitor acest lucru le va aduce doar împliniri şi succese. La mulţi ani, „Unirea”!
M E CMinisterul Educaţiei
Târgu Mureș Colegiul Naţional „Unirea” România