Olimpiada Naţională de Matematică 2013, Clasele V-VI, Sighişoara

Prima pagină

Pagina oficială a Olimpiadei Naţionale de Matematică 2013, clasele V-VI, Sighişoara, olimpiadă desfăşurată în perioada 1-5 aprilie 2013.

Olimpiada Naţională de Matematică - Tradiţie şi modernitate

Olimpiada Naţională de Matematică se înscrie în istoricul unei tradiţii care a însemnat, de la o ediţie la alta, evoluţie, complexitate, diversitate. Precursorul acestei competiţii şcolare este "Concursul Gazetei Matematice", care a fost organizat de "Societatea Gazeta Matematică" în perioada 1902-1948. Aceasta a fost una dintre primele competiţii matematice şcolare din Europa.

În anul 1948 Concursul Gazetei Matematice a fost organizat pentru clasele IV, V, VI, VII şi VIII de liceu (corespunzător claselor VII-XII din actualul sistem de învăţământ preuniversitar). În numărul din ianaurie 1949 al Gazetei Matematice s-a anunţat organizarea concursului şi în 1949. Acesta nu a mai avut loc datorită desfiinţării "Societăţii Gazeta Matematică".

În anul 1949 "Societatea Gazeta Matematică" a fost reorganizată în cadrul Societăţii de Ştiinţe Matematice şi Fizice, din care s-a despărţit ulterior actuala Societate de Ştiinţe Matematice din România (SSMR). Începând cu anul şcolar 1949-1950 au fost organizate concursuri locale de matematică, iar din 1953 a fost iniţiată Olimpiada Tinerilor Matematicieni. Sub diferite denumiri, această competiţie s-a desfăşurat în fiecare an, iar acum poartă numele de "Olimpiada Naţională de Matematică".

Competiţii Naţionale şi Internaţionale Găzduite de Judeţul Mureş

În continuarea tradiţiei, în ultimii ani se desfăşoară etape naţionale separate pentru elevii claselor V-VI, respectiv VII-XII. Dintre câştigătorii etapei naţionale sunt aleşi membrii echipajelor care ne reprezintă la JBMO (Junior Balkan Mathematical Olympiad), BMO (Balkan Mathematical Olympiad) şi IMO (International Mathematical Olympiad).

Judeţul Mureş se înscrie în această tradiţie a concursurilor de anvergură la disciplina Matematică, fiind organizatorul a numeroase ediţii naţionale şi internaţionale. Astfel, în judeţul nostru s-au desfăşurat în ultimii ani: Olimpiada Naţională de Matematică (clasele VII-XII) - în anul 2001, JBMO (Junior Balkan Mathematical Olympiad) în anul 2002, CEOI (Central European Olympiad in Informatics) în anul 2009, Concursul Interregional de Matematică Grigore Moisil în anul 2011, Concursul Naţional Interdisciplinar Poezie în anul 2011.

În urma aprecierilor făcute de Ministerul Educaţiei Naţionale, privind capacitatea de organizare a concursurilor şcolare demonstrată de Inspectoratul Şcolar al Judeţului Mureş, suntem, şi în acest an, onoraţi să fim gazda Olimpiadei Naţionale de Matematică (clasele V-VI), care se va desfăşura între 1-5 aprilie 2013, la Sighişoara. În acest sens, lansăm o călduroasă invitaţie înspre toţi cei care înţeleg educaţia ca formă esenţială a evoluţiei tinerilor, să participe la această sărbătoare a spiritului, contribuind, prin forme de sponsorizare, la buna organizare şi desfăşurare a competiţiei. Suntem onoraţi să fiţi partenerii noştri în încercarea de a oferi celor mai buni elevi matematicieni din ţară şi profesorilor lor, o experienţă frumoasă în judeţul Mureş. Vor participa la această competiţie 200 de elevi, 60 de profesori din ţară şi 30 de profesori din judeţul nostru.

Numai împreună şi cu ajutorul dumneavoastră Olimpiada Naţională de Matematică va putea fi ceea ce cu toţii ne dorim: o etalare a talentului, creativităţii şi perseverenţei, unde frumuseţea gîndirii logice şi matematice vor fi adevăraţii câştigători.

Descărcare documente